Forvent små forsinkelser pga. sommerferie. 

VAN GOGH OG ET ØJEBLIKS KÆRLIGHED

“Hvorfor er han noget ganske særligt?” En af journalisterne løftede forsigtigt hånden I vejret og stillede det spørgsmål, som de fleste nok har ønsket svaret på. Lige nu, kan du på kunstmuseet Arken syd for københavn måske få svaret på hvorfor Vincent Van Gogh er så eftertragtet som han er.

Han var lige kommet hjem fra et hospitalsophold, da han malede dette billede. I dag ville det havde været et insta-moment. Man fornemmer hvordan livet har stået stille mens han har været væk, løgene er begyndt at gro og der ligger et brev fra hans bror Theo på bordet. Et lille øjeblik, ensom måske. Fanget i et skrøbeligt og følsomt maleri.
Van Gogh var tidstypisk i hans kærlighed til den japanske kunst.

KUNSTEN OG SKRØBELIGHEDEN

Jeg læste for mange sider en biografi om den hollandske kunstner. Slugte hvert et bogstav og græd til sidst. Græd over hans skæbne, over hans død og over at bogen og hans liv sluttede alt for tidligt. Van Gogh blev kun 37 år. Han var på alle måder et kompliceret menneske, hans historie rummer mange facetter. Han var dybt religiøs, meget skrøbelig og hans sjæl var syg. Men størst af alt, han var en fabelagtig kunstner. På Arken har de ikke fokus på alle de mystiske historier om den berømte kunstner, her dyrker de ikke det afskåret øre, de syge perioder og absinten som han druknede sorgerne i. Her handler det om kunsten og en kunstners udvikling.

Der er den samme aura, der stråler fra solen og omkring selvportrættet. Naturen var en af de helt store inspirationskilder.

Jeg er ikke kunstanmelder så jeg skal ikke gøre mig klog på andet end det jeg ser og fornemmer. Og fornemme Van Gogh, det kan jeg. Hans kunst rammer helt ind I min sjæl. Han var ikke skolet og hans kunst er ( i mine øjne) ikke intellektuel og derfor rammer den lige i hjertet. Ikke at den intellektuelle kunst ikke rammer. Det er bare et helt andet sted og for mig, langt fra hjertet.

Sanseligt og eventyrligt. Bønder var et af Van Goghs helt store motiver.

Jeg synes du skal tage på Arken, hvis du har mulighed for de tog opleve måske verdens største kunstner. Se og mærk efter indeni– hvis du giver dig tid, vil du kunne mærke hans sjæl og opleve et øjebliks sårbar kærlighed. Tak til Arken for at give os den smukkeste udstilling.

Jeg har besluttet at give udstillingen seks stjerner 🙂

Man kan næsten se på mit blik, at jeg er helt henført i Van Goghs meget følsomme univers.

1 reply on “VAN GOGH OG ET ØJEBLIKS KÆRLIGHED”

  • Hvor er jeg glad for, at jeg har fundet din blog! Helt tilfældigt, fordi en af mine (vinter)-badekammerater har delt din artikel om badning på vores fb-side 👍😊
    Ha’ en dejlig dag
    De bedste solskinshilsner fra solrige Italien
    Bodil…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.